Бленда

Големината на отвора в обектива, през който минава светлината се нарича бленда. Колкото този отвор е по-голям, толкова повече светлина ще достига до оптичния сензор на фотоапарата. Обективите могат да променят големината на блендата си.

Блендата се обозначава с f/числа. Например: f1.4, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22 и т.н. Колкото това число е по-голямо, толкова големината на блендата е по-малка/по-затворена/.

Ако при бленда f/5.6 минава Х-количество светлина през обектива, то при бленда f/8 /два пъти по-малък отвор/ ще мине два пъти по-малко количество светлина или ½.Х.

Колкото блендата е по-затворена, толкова по-голяма острота на изображението ще постигнем. Ако искаме да направим хубав пейзаж, където всичко да е на фокус ще използваме бленда f/22, но ако искаме да заснемем само цвете от пейзажа и всичко зад него да е приятно размит цветен фон, то ще използваме бленда f/4. Ако използваме по-затворена бленда при снимане вечер в града, ще получим нощна снимка, в която светлините изглеждат като звезди, но ако отворим блендата до край – светлините ще станат светещи точки.

При отваряне на блендата получаваме приятно размазване на задния фон и отделяне на фокусирания детайл.

40мм, F4, 1/400sec., ISO 100

При затваряне на блендата получаваме повече детайли в снимката.

40мм, F22, 1/10sec., ISO 100

Примери:

70-200/4L, 126мм, F4, 1/500sec., ISO 400


70-200/4L, 113мм, F4, 1/200sec., ISO 800


70-200/4L, 172мм, F4, 1/320sec., ISO 400


70-200/4L, 200мм, F4, 1/200sec., ISO 100


70-200/4L, 70мм, F4, 1/5sec., ISO 1600


14-24/2.8G ED, 14мм, F14, 1/125sec., ISO 200


повече>>

No comments:

Post a Comment