DSLR - принципна схема на работа

Как работи нашия DSLR?
Преди да се запознаем с основните понятия във фотографията, е необходимо да придобием представа как работи нашият DSLR. Независимо от марката и модела на нашия фотоапарат, DSLR камерите работят по сходен принцип.



Светлината минава през обектива/1/, след което се пречупва от подвижно огледало/2/, минава през матово стъкло/3/, което има функция да пропуска светлината само в едната посока, след това светлината се пречупва още два пъти в пентапризмата/4/, за да попадне във визьора на фотоапарата. Когато насочим фотоапарата, ние виждаме сцената както я вижда обектива в момента. След като натиснем спусъка, за да направим снимка, подвижното огледало/2/ се вдига, затворът на фотоапарата се отваря/6/ и светлината попада директно върху оптичната матрица, където се запечатва нашата снимка. Тази механика на DSLR фотоапаратите /огледално рефлексните камери/, ни позволява да имаме постоянен визуален контакт със сцената, която ще снимаме и най-важното, което отличава този тип фотоапарати от компактните фотоапарати е, че можем да запечатаме снимката точно в момента, когато натиснем бутона за снимане без никакво забавяне. DSLR фотоапаратите ни позволяват да запечатаме точния момент, а компактните следващия.

3 comments:

  1. Блогът ти е много полезен!Браво за старанието!Искам да те попитам дали може да кажеш нещо за почистването на техниката или по точно за DSLR апаратите,имам предвид почистване на огледалото,пентамиръра,фокусния екран и т.н.Благодаря предварително!

    ReplyDelete
  2. Здравей, дали е подходящо на апарат Sony DSC-HX300 да се монтират филтри-UV, неутрални, поляризационни и др.? Става въпрос за макро и пейзажни кадри.Благодаря предварително...блогът е супер!

    ReplyDelete
  3. Браво пич, мн точни и изчерпателни разяснения на принципите !

    ReplyDelete