Как да направим абстрактна
снимка на пушек?





Aбстрактната фотография на пушек не е нещо ново и непознато на хората. С тази статия ще ви дам един пример как да направите своя абстракция с пушек.
Техниката, която ще ви опишем е доста лесна за изпълнение:
1. Трябва да заснемем снимка на пушек на черен фон
2.Дигитално оцветяване на пушека в желания от нас цвят.


Нека да започнем.
Първата част от задачата е най-дълга. За да постигнем максимално добър резултат ще използваме ароматна пръчица, която може да купите от всеки китайски магазин /няма значение ароматът за нашето задание, но ви съветваме да изберете аромат, подходящ за вашата аура/.
След като се сдобиете със скъпоценния инвентар трябва да направим постановка, за да замразим движението на пушека. Важното тук е да имаме достатъчно силна светлина, за да може да замразим пушека т.е. да снимаме на висока скорост от порядъка на 1/200 или повече. Запомнете, че трябва да имаме черен фон и светлината да не идва директно към апарата, за да не се получат отблясъци в снимката. Може да използвате силна дневна светлина и да снимате на вашия балкон, да използвате силна халогенна лампа /лампи/ или студийно осветление. Тук може да експериментирате с всякакъв вид осветление, стига то да ви позволи да снимате на подходящата скорост. За фон може да използвате черен картон или парче плат.

Стъпка 1
Постановка
Важните неща при постановката са:
1. Черен фон
2. Силно осветление /не фронтално срещу апарата/
3. Апаратът да е на статив /ако работим с отворена бленда, която ще ни даде по-малка рязкост в изображението и по-плитък фокус/
4. Скоростта на затвора да е 1/200 или повече
5. Минимална стойност на ISO, позволяваща определената скорост
Тук може да експериментирате с блендата, за да постигнете желаната правилна експозиция. Ако снимката се преекспонира, ще загубите детайли от пушека, а ако недоекспонираме снимката, ще загубим контраста. Затова направете няколко опита с различна бленда. Ако осветлението, което използваме не е достатъчно, може да вдигнем стойността на ISO-то, но в този случай ще получим снимка с по-голям шум.
За да получите по-добри резултати в абстракциите може да поставите различни предмети на пътя на пушека, за да се образуват различни форми. Дайте свобода на вашите фантазии и експериментирайте смело.


Стъпка 2
Дигитална обработка
След като заснемем снимката, идва ред на обработката и в компютъра. Първо отрежете снимката в избраната от вас композиция и след това използвайте Levels или Curves функция, за да дадете максимален контраст на изображението. Трябва да сте сигурни, че фонът ви е напълно черен. Тук може да направите инвертен образ на изображението и след това да направите фона абсолютно бял.

1. Направете копие в нов слой на снимката

2. Направете инвертен образ на слоя /Ctrl+I/

3. Изберете финкция Image - Adjustments – Levels /Ctrl+L/. Изберете пипета за настройване на бяла точка и посочете най-тъмната точка от фона, за да стане тя бяла.


4. Да оцветим абстракцията. Тук може да използвате много начини като Color Balance, Hue/Saturation, нов слой, който е в режим Color, където може да рисувате направо с определена четка или да приложите различни преливки и запълвания. Изберете функция Image - Adjustments – Color Balance /Ctrl+B/ и намерете желания от вас цвят.

5. Преди да завършите вашата абстракция може да направите отново инвертен образ на изображението, за да прецените дали на черен или бял фон ви харесва повече.
Снимането на абстрактни пушеци е доста забавен процес. Може да контролирате посоката на пушека със запалена свещ/и/ поставена в близост до него. Не снимайте повече от 10-15 минути, а проветрете и започнете отново. Експериментирайте поставяйки различни предмети на пътя на пушека, дайте воля на вашите фантазии и се забавлявайте.
Примери:

8 comments:

  1. Много интересен, урок. Вече трудно се намират такива безплатни!!!
    Успех с начинанието ти!

    ReplyDelete
  2. Урока е супер. БЛАГОДАРЯ ! Остава да си купя пръчиците.

    ReplyDelete
  3. Урока е страхотен. Браво. Само не ми стана много ясно как става ефекта с преливането на цбетовете.

    ReplyDelete
  4. Гледам и не вярам на ушите си,подравления,невероятно е това ,че споделяш тези неща,много малко са хората ,които го правят!

    ReplyDelete
  5. браво, при мен остава да купя пръчици и да се науча как се настройва скоростта...

    ReplyDelete
  6. интересно е! благодаря.
    аз ползвах черен картон, но заради светлината той посивя :( май трябва да наситя черното в PS..

    можеби е по-удачно плат?!

    ReplyDelete
  7. Благодаря за всичко, което правиш. Много е полезно. Има нещо, което страшно ме тормози. Дали не би могъл да помогнеш. Това е проблема с прецизната селекция, коса например?

    ReplyDelete
  8. Благодаря !

    ReplyDelete