Настройване на Белия баланс
/White Balance Settings/

Auto – Фотоапаратът си определя сам белия баланс – в повечето ситуации се справя доста добре, но не и при ниска осветеност и смесена светлина.


Tungsten – Снимане при светлина идваща от обикновени крушки с нагреваеми жички. Тази настройка прави снимките „по-студени”, за да компенсира жълтеникавата светлина.


Fluorescent - Снимане при светлина идваща от луминесцентни лампи. Тази настройка прави снимките „по-топли”, за да компенсира синята светлина.


Daylight/Sunny - Снимане при нормални светлинни условия – дневна светлина.


Cloudy - Снимане при облачно време. Тази настройка прави снимките „по-топли”, за да се доближат до снимки направени при нормална дневна светлина.


Flash - Снимане със светкавица. Настройката прави „по-топли” снимките, за да компенсират „студената” светлина идваща от светкавицата.


Shade - Снимане на сянка. Тази настройка прави снимките „по-топли”, за да се доближат до снимки направени при нормална дневна светлина.


Custom /Manual/ - Ръчно задаване на цвета на бялото в снимката. Обикновено тази функция може да бъде използвана по два начина:
- Може да се зададе конкретна стойност/цвят/ на бялото
- Прави се снимка /желателно е на бял лист или някаква бяла повърхност/ при светлинните условия, в които искаме да снимаме и се указва на фотоапарата, че тя е еталон за цвета на бялото.


При ръчното избиране на белия баланс, първо е направена снимка на бял лист, и е указано на фотоапарата, че това трябва да е цветът на бялото при тези светлинни условия.


Пример:

16-85/3.5-5.6, 35мм, F13, 30sec., ISO 100


повече>>

5 comments:

  1. Това е ИСТИНСКИ учебник!
    Направо ми се иска да грабна фотоапарата и да почна да изпробвам всичко!
    Много хубав блог!

    ReplyDelete
  2. Страхотни публикации!

    ReplyDelete
  3. Изказвам адмирации за автора! Написано колкото професионално, толкова достъпно, точно и прецизирано! Примерите онагледяват изключително точно казаното.

    ReplyDelete
  4. Благодаря много за достъпната информация. Всичко ми беше много полезно!

    ReplyDelete
  5. Много полезни публикации. Страшно много благодаря. Новак съм във фотографията и ми е много полезно.

    ReplyDelete